marți, 1 septembrie 2015

Troitele Valcii

Denumite in diverse moduri, dupa zona in care au fost ridicate la rascruci de drumuri (dar nu numai), troitele au insotit dintotdeauna romanul in peregrinarile sale, la munca, in transhumanta, in pelerinaj ritual sau spre locul de petrecere. In Moldova le spune "cruci la rascruci", maramuresenii le numesc "rastigniri", in tinutul Padurenilor (Hunedoara) "rugi" , in Transilvania ca si in Oltenia, oamenii le spun "cruci" si in sfarsit in Valcea "icoane". Docu...mentele vechi le consemneaza simplu : "lemne". Etimologii afirma ca numele lor provine de la slavonul trojka, ducand cu gandul
spre Sfanta Treime. Exista insa istorici care afirma ca ridicarea unor semne in intersectii provine inca de pe vremea romanilor, corespondentul numelui lor latin insemnd intr-o traducere aproximativa,"trei drumuri ".
Dincolo de istorie insa, personal ma bucur ca valcenii au pastrat atat troitele vechi, dar au ridicat multe altele noi, la rascruci sau, pur-si-simplu pe marginea drumului, spre recunostinta, pace si inchinare. Bineinteles ca potentatii politici ai vremii au navalait si ei cu sperante electorale spre idee, dar nu se pune, fiindca-i tot pe banii nostri.
Ma bucur cu atat mai mult cand ma pot inchina in fata unei troite, cu cat, o vreme indelungata am locuit intr-o zona de campie, unde singurele cruci de pe marginea drumului sunt alcatuite din doua tevi sudate, amintind de cei (multi, foarte multi !) care si-au pierdut viata sub palosul zeului Automobil .
Va invit sa vizitati tinutul Valcii si sa va opriti pentru o ruga in fata unei troite.
Slava Domnului, aveti unde !



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu